Aktuella Artiklar

Senaste artiklar i www.internationalen.se

Björn Fries: ”Vi ska skapa opinionen – inte följa den”

11 februari 2014

 

 

Björn Karlskrona Frälsarkrans framtidsrynka

 

Politikern och ämbetsmannen Björn Fries gick nyligen över till Vänsterpartiet efter 40 år som socialdemokrat. Internationalen träffade honom över en fika för att tala om vad som verkligen är viktigt i politiken – och livet.

Efter 40 år i Socialdemokratiska arbetarpartiet var det den sociala likgiltigheten som till sist fick Björn Fries att gå över till Vänsterpartiet. Att det görs så lite när det gäller drogpolitiken.
– Vi har nära 900 000 människor i landet med ett klart riskbeteende när det gäller alkohol och narkotika. De orsakar kostnader på 150 miljarder per år: lika mycket som fyra stycken försvarsbudgetar.

En ny studentrörelse formerar sig

27 februari 2014

 

 

 

En hogskola för allaFinansminister Anders Borg (M) vill spara en miljard genom att bland annat sänka studie­bidraget med 300 kronor i månaden för landets studenter, samtidigt som lånedelen höjs med 1 000 kronor.
Detta väcker reaktioner hos Sveriges studenter. Redan i fjol bildades den nya studentrörelsen Ockupera Universitetet, som samlade aktivister på en rad lärosäten för att ockupera lokaler i protest mot regeringens utredning om att omvandla högskolor och universitet till privata stiftelser. Studentaktivisterna befarade att utredningen om den genomfördes skulle leda till en mer strömlinjeformad utbildning efter näringslivets önskemål.
Ockupera Universitetet är en organisation som vill ena studenter som inte accepterar alliansregeringens bildningsfientliga politik, som tycks ha som mål att endast de välbärgade ska få självklar tillgång till högre utbildning.

 

Tyska die Linke svänger om Euron?

 

 

Sarah WagenknechtInför Europavalet har die Linke haft relativt stora strider om Europapolitiken. Vice ordförande Sarah Wagenknecht har ett omfattande eget förslag om skuldavskrivning och kontroll av banker, hon bryter ett tabu inom tysk vänster, och vill avskaffa euron. Gregor Gysi, en av de mest betydande politikerna för die Linke i Förbundsdagen, är för euron, precis som majoriteten av partiet.

 

Slutet för grön el i Tyskland?

Bistra tider stundar för producenterna av alternativ energi i Tyskland. Det är energi- och ekonomiminister Sigmar Gabriel, från SPD, som ska hålla i yxan, när nu Angela Merkels CDU vill slakta subventionerna på grön el. Detta för att hejda energiproduktionens exploderande kostnader, där 23,5 miljarder euro (cirka 204 miljarder kronor) beräknas gå till subventioner av alternativ energiproduktion bara i år. Topparna inom CDU och näringslivet vill se krafttag mot kostnadsökningen.